Friday, 12 October 2012

Sains.... kepentingan memulihara sumber tenaga




Definisi pemuliharaan sumber tenaga

Pemuliharaan sumber tenaga bermaksud menguruskan sumber tenaga dengan cermat, menjimatkan penggunaan tenaga dan mengelakkan pembaziran.

Sebab-sebab atau mengapa kita perlu memulihara sumber tenaga

Sebab-sebab atau mengapa kita perlu memulihara sumber tenaga adalah disebabkan oleh bilangan penduduk unia semakin bertambah. Hal ini bermakna keperluan dan penggunaan tenaga juga semakin bertambah. Penggunaan tenaga oleh setiap individu bertambah mengikut kadar pertumbuhan ekonomi dan kemajuan sesebuah negara.

Beberapa cadangan tentang cara-cara penggunaan tenaga secara cekap

Penggunaan mentol penjimat tenaga

Berkongsi kereta ke tempat kerja

Menggosok banyak pakaian dalam suatu masa

Penggunaan periuk tekanan penjimat tenaga

Penggunaan pengangkutan awam

Kepentingan memulihara sumber tenaga

36 comments:

  1. thanx ! ni dapat membantu saye untk buat pbs !! thanx sngt2 >>aishah<<

    ReplyDelete
  2. Thanks! This helped loads with my Science PBS folio! :)

    ReplyDelete
  3. thanks a lot... you make my Sc PBS easy... <3

    ReplyDelete
  4. Thanks Kawan ! Follow blog kitew (: http://ninalyric.blogspot.com/
    and this ! http://ninaz296.blogspot.com/ Nice too meet you !

    ReplyDelete
  5. THANK YOU THIS HELP ME TO DO SCIENCE ESSAY..........

    ReplyDelete
  6. terima kasih!syana dayana!this really helps me!

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Senang buat PBS cm neh ! Thanks a lot yaw !! :D

    ReplyDelete
  9. Thankx Syana . Senang nak buat PBS Folio ;)

    ReplyDelete
  10. Terima kasih. Sangat membantu untuk buat karangan tajuk ni :)

    ReplyDelete
  11. Syana,tiada ke kepentingan memulihara sumber tenaga dalam bentuk sajak tingkatn 1....?

    ReplyDelete
  12. Thanks...dah boleh siapkan folio PBS Sains ):D

    ReplyDelete
  13. thanks this can help me for my pbs... ^_^

    ReplyDelete
  14. Thanks dear . Sangat membantu . But ini aje ke ? Kepentingan dia tak ade ke ? Hihi . Thanks A Lot :))

    ReplyDelete
  15. Pergh .. Thankz .. Senang Skit Nak Buat PBS Saince ... ^^

    ReplyDelete
  16. tq dpt jugak utk essei PBS...

    ReplyDelete
  17. Senang nak buat PBS mcm ni
    hehehehe

    ReplyDelete
  18. thanks a lot!!!!!! My PBS will be easy.... :)

    ReplyDelete
  19. Terima kasih :) sangat menghargai :) lepasnih buat untuk form 2 pula :) -00's-

    ReplyDelete
  20. canne syana buat tulisan 2. cantekkkk

    ReplyDelete
  21. terima kasih :) memudahkan kerja utk mnyiapkan PBS ;)

    ReplyDelete
  22. Senang kerja PBS thnkz ...all about PBS ha!? :D

    ReplyDelete
  23. Thank you very much :) Finally , It can help me in PBS :) Yeahh thank you :D

    ReplyDelete
  24. Terima kasih sebab blog ni dapat membantu saya utk buat pbs sains

    ReplyDelete
  25. Thankx sbb blog ni dpt tlg sye buat pbs sainss .. :')

    ReplyDelete